INTERNATIONELLT KÖRKORT

Vad är ett internationellt körkort?

Internationellt Körkort (IKK) är en handling som utfärdas enligt regler som återfinns i olika internationella konventioner om vägtrafik och är en översättning av ett nationellt körkort till ett antal ”främmande språk”.

I vilka länder behövs Internationellt Körkort?

Du behöver inte ett IKK om du ska besöka EU-länder och har ett svenskt körkort av den nya  EU-modellen.

Även om ett internationellt körkort inte är obligatoriskt vid privatresor i alla länder, kan det dock många gånger vara bra att ha ett med sig på resan då det i händelse av kontroll tjänstgör som en översättning av det svenska körkortet. Ska man köra en i besökslandet registrerad hyrd eller lånad bil, rekommenderas alltid ett internationellt körkort.

Här får du mer information om Internationella körkort. www.mhf.se/har_behovs_ikk.m

 

Ansökan

Fyll i blanketten och skicka in eller ta med till ett IKK-ombud. Du kan ladda ner blanketten härifrån hemsidan för att skriva ut den (pdf-format, kräver Acrobat Reader). Om du inte har tillgång till skrivare kan du kontakta ett IKK-ombud eller MHF:s körkortsavdelning (Tel. 08-555 765 55) e-post: ikk(a)mhf.se så skickar vi blanketten till din hemadress.

Beställningsblankett för IKK (pdf 23.5KB) 

Hämta acrobat reader

Skicka in blanketten till närmaste IKK-ombud och glöm inte att bifoga: Fotostatkopia av giltigt nationellt svenskt körkort. (OBS! Kopia ska vara bestyrkt av 2 personer med angiven adress och telefonnummer samt daterad högst 14 dagar före insändandet). 1 st foto (typiskt ID/ körkorts- foto som är nytaget och försett med namn (svart/vitt eller färg).

Från det att du skickat in blanketten kan du räkna med att det tar en vecka tills ditt internationella körkort finns i din brevlåda.

Betalningen av ditt IKK varierar lite beroende på vilket ombud du vänder dig till. En del skickar med en postgiro-blankett, andra skickar mot postförskott.

Ombud 

OBS! Ta alltid kontakt med ombudet innan du skickar din ansökan. Ombudet kan  ha semester eller på annat sätt vara förhindrad från att hjälpa dig snabbt.

Jan Johansson
Kråkåsvägen 1
693 32 Degerfors
Tel. 0586-390 28
Mobil 0703-01 37 43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: